دانستنی های لوازم جانبی

کارت های حافظه را بهتر بشناسیم

وسایل دیجیتالی مدرن، به‌منظور ذخیره کردن داده‌های مختلف، علاوه بر حافظه داخلی موجود در آن ها از قطعه‌ای الکترونیکی به نام کارت حافظه بهره می‌برند. کارت های حافظه یا Memory Cardها در گوشی همراه، دوربین عکاسی، تبلت، موزیک پلیرها و لپ‌تاپ به‌کار گرفته می‌شوند و دارای تنوع بسیار زیادی هستند. برای هر فرد با هر میزان نیازی که دارد، کارت حافظه خاصی موجود است و حتما نباید یک مموری را به چند شخص که ممکن است استفاده های گوناگونی از آن داشته باشند، توصیه کرد. برای نمونه برای فردی که قصد دارد از دوربین عکاسی به صورت متوالی استفاده کند یا فردی  که می‌خواهد با کیفیت  4Kتصویربرداری نماید، نیاز به حافظه‌های سریع‌ دارد؛ ولی خواسته‌ کاربران عادی به راحتی با خرید حافظه‌های معمولی نیز رفع می‌گردد. مموری کارت‌ها امروزه بسیار پیشرفته کرده‌اند و طیف وسیعی از لوازم جانبی ذخیره سازی را در بر گرفته اند. هم‌زمان با حرکت روبه‌جلوی تکنولوژی این کارت‌ها، واژه‌های مخصوصی نیز به بازار آن ها وارد شده و برای هر مموری، کاربرد مخصوصی مشخص گردیده است. به سبب اینکه احتمال دارد روبه‌رو شدن با این واژه‌ها و گشتن برای یافتن معنای هر واژه برای افراد مشکل باشد و ناخواسته در مقابله با تعداد زیادی کارت حافظه به شکل انباشته گیج شوید، قصد داریم راهنمای انتخاب این وسایل را به شما ارائه دهیم و در طی آن، کاربران را با بازار مموری کارت‌ها ببشتر آشنا کنیم. با داتیس مارت همراه باشید تا شما را به طور کامل با این وسایل کاربردی آشنا کنیم. با معرفی انواع کارت حافظه با ما همراه باشید.

انواع کارت حافظه و مشخصات آن ها

هر دستگاه هوشمند با نوع خاصی از کارت حافظه منطبق می‌شود و امکان استفادن از گونه‌های دیگر وجود ندارد. این مموری‌ها در شیوه‌ی متصل شدن، تعداد پین‌ها (کد‌های) متصل‌کننده و حتی اندازه با یکدیگر تفاوت دارند و هر گونه برای استفاده، به اسلات ویژه نیازمند است. به همین علت هنگام تهیه‌ کارت حافظه، بایستی بدانید دستگاهتان چه نوعی را ساپورت می‌کند. به‌منظور اطلاع یافتن از مدل کارت حافظه ای که نیاز دارید بایستی به دفترچه‌ دستگاه مراجعه یا مدل دستگاه را در وب جستجو کنید تا مطلع شوید چه مموری‌ کارتی برای آن مناسب است. سه نوع عمده و کاربردی در جهان کارت‌های حافظه داریم که آن‌ها را بیان خواهیم کرد:

  • کارت حافظه SD

متداول‌ترین گونه‌ از میان انواع کارت های حافظه ، نسخه‌ی Secure Digital می‌باشد که عموما در دوربین‌های دیجیتال مورد استفاده قرار می‌گیرد. امکان دارد با علائم دیگری همانند SDHC یا SDXC نیز روبه‌رو گردید که در نمای ظاهری با SD تفاوتی ندارند و بهره‌گیری از آن‌ها صرفا نشان‌دهنده‌ی این موضوع است که کارت های حافظه مورد نظر، ظرفیت متفاوتی دارد. بعنوان نمونه، فرد هیچ‌وقت یک مموری SD هشت گیگابایتی که علامت SDXC را دارا باشد، نمی‌یابد. این نامگذاری از معیاری که موسسه‌ی SDA تعیین کرده ناشی می‌شود و موضوع، صرفا به قوانین این موسسه مربوط است. عمده استفاده این نوع کارت های حافظه امروزه در دوربین های دیجیتال است. به سبب اینکه شرکت های تولیدکننده تلفن های همراه، سعی می کنند تا حد امکان وزن و ابعاد گوشی خود را کاهش دهند، امروزه دیگر گوشی هوشمندی را نمی یابید که از این نوع کارت حافظه بهره بگیرد.

  • کارت حافظه microSD

کاربردی‌ترین و رایج ترین گونه‌ از میان انواع کارت حافظه نسخه‌ی microSD می‌باشد. اکثرا عمد‌ه‌ترین کاربرد این مموری بعنوان حافظه در گوشی‌ها می‌باشد و افرادی که قصد دارند ظرفیت ذخیره سازی گوشی را بیشتر کنند، یک کارت حافظه microSD خریداری می‌کنند. این نسخه همانگونه که از نامش مشخص است، نسخه‌ی کوچک شده‌‌ ممور کارت SD می‌باشد و از همان معیارها بهره‌ می‌برد. تبدیل این حافظه به گونه SD از طریق یک مبدل امکان‌پذیر است. عموما در بسته‌‌بندی کارت حافظه microSD، مبدل آن به مموری SD را نیز جای می‌دهند. ولی اگر مموری کارتی تهیه کردید که آداپتور ندارد، قادرید خود آن را با هزینه‌ اندکی خریداری کنید.

لازم به ذکر است کارت حافظه نوع mini SD از لحاظ اندازه میان ممور‌های micro SD  و SD قرار می‌گیرد که هدف تولید آن‌ها استفاده در گوشی همراه بود. ولی microSD در میان مموری کارت‌های کوچک، به برتری رسید و به این ترتیب، استفاده miniSD محدود شد و تدریجا حذف گردید.

  • کارت حافظه CF

علیرغم استفاده‌ی عمده‌ دوربین‌های دیجیتال امروزی از مموری کارت‌های SD و دیگر انواع کارت حافظه SD ، تعدادی از دوربین‌های نوع DSLR امروزی و تعداد بالایی از دوربین‌های پیشین با مموری کارتی به نام Compct Flash تطابق دارند و صرفا آن را ساپورت می کنند. این مموری‌ها ابعاد عظیم‌تری از SDها دارند و به دلیل استحکام بیشتر خود، شهرت دارند.

ظرفیت های رایج انواع کارت حافظه

ظرفیت های کارت های حافظه
ظرفیت های کارت حافظه

اکثر کاربران این عقیده را دارند که در هنگام تهیه‌ کارت حافظه، برگزیدن ظرفیت بیشتر همواره مناسب‌تر است. اما در حقیقت نمی‌توان بیان کرد همواره انتخاب کردن بالاترین ظرفیت، منطقی‌ترین عمل ممکن می‌باشد. عجیب است اگر مطلع شوید که بیشتر عکاس‌ها مایلند در عوض یک مموری کارت با ظرفیت زیاد، دو مموری با ظرفیت کمتر خریداری کنند. چراکه در هنگامیکه یکی از مموری‌ها به هر علتی از کار می‌افتد، اطلاعات دومی آماده‌ی استفاده باشد. ولی اگر مموری کارت با ظرفیت بالا از کار بیافتد، تمامی اطلاعات‌ نابود خواهد شد. در طرف مقابل، تعدادی نیز هستند که یک مموری با ظرفیت بالا را بهتر می‌‌دانند. بعنوان نمونه، آن دسته که عکاس ورزشی می‌باشند و عکاسی متوالی (Burst) را صورت می‌دهند یا دسته‌ای که فیلم‌های طولانی ضبط می‌کنند، ظرفیت بیشتر اولویت‌شان می‌باشد.

کارت‌های حافظه عموما در ظرفیت های معینی ساخته می‌شوند و فرد بایستی ظرفیتی در حوالی نیاز خود را برگزیند. اولا این که به‌جز ظرفیت یک گیگابایتی، کلیه‌ی ظرفیت ها زوج هستند و بعنوان مثال قادر نیستید یک مموری ۳۵ گیگابایتی بیابید. ثانیا اینکه به‌جز  ظرفیت جدید ۲۰۰ گیگابایتی، کلیه‌ی ظرفیت ها توانی از ۲ می‌باشند. در قسمت پائین، کلیه‌ی ظرفیت های وجود داشته در دنیای تکنولوژی، شامل 1GB ، 2GB ، 4GB ، 8GB ، 16GB ، 32GB ، 64GB ، 128GB ، 200GB ، 256GB ، 512GB است.

در بین این مموری‌ها،  ظرفیت۱۶ گیگابایت،  ظرفیت۳۲ گیگابایت و ظرفیت ۶۴ گیگابایت پرمخاطب‌ترین مموری کارت‌ها هستند؛ به این دلیل که نه تنها هزینه‌ی متناسبی دارند و نیز خواسته‌ی بیشتر مخاطبان با این سطح از ظرفیت برطرف می‌گردد؛ بلکه اگر دارای یک دوربین نوع کامپکت می‌باشید و بعضی اوقات عکس می‌گیرید، کارت حافظه ۱۶ گیگابایتی نیز نیازتان را برطرف می‌کند. ولی اگر یک دوربین حرفه ای DSLR دارید و کلیه‌ی تصاویرتان را در فرمت خام (RAW) ذخیره می‌نمائید، حداقل ۶۴ گیگابایت نیاز دارید. اگر قصد دارید مموری کارت با ظرفیت بالاتر از ۶۴ گیگابایت تهیه نمائید، اولا بررسی کنید که دستگاه‌تان قادر است این حجم ظرفیت را ساپورت کند و یا نمی‌تواند. عموما در دفترچه‌ی همراه دستگاه یا جدول مشخصات فنی بیشترین ظرفیت حافظه‌ی ساپورت شده ذکر می‌گردد. بیشتر از این حجم، قادر نیستید روی دستگاه  خود مموری قرار دهید.

سرعت کارت حافظه

در هنگام تهیه‌ کارت حافظه، افزون بر توجه به ظرفیت بایستی به شاخص‌ها دیگری نیز توجه نمود. مسئله مهمی با عنوان سرعت انتقال داده مطرح است که مشخص می‌نماید کارت حافظه در چه سرعتی قادر است اطلاعات را در خود ذخیره کند یا انتقال دهد. یعنی سرعت جابه‌جائی داده‌ها به کامپیوتر نیز مهم می‌باشد و بایست به آن نیز توجه کرد. اینجا است که موضوعاتی مانند زمان لازم برای نوشتن (Write) و سرعت خواندن (Read) طرح می‌گردد. این اعداد بر طبق مقیاس مگابایت در ثانیه (MB/S) تعریف می‌شوند و هر اندازه بیشتر باشند، به مفهوم سریع‌تر بودن مموری کارت می‌باشد. بعنوان نمونه، مهم بودن سرعت نوشتن را عمدتا هنگامی درک می‌نمائید که دوربین‌تان تعداد ده‌ها شات متوالی را بدون فاصله زمان ذخیره می‌نماید و سرعت خواندن نیز وقت جابه‌جائی تصاویر به رایانه خود را نمایان می‌کند. مجموع قضیه این می‌باشد که با برگزیدن مموری سریع‌تر، در زمان‌تان صرفه‌جویی می کنید.

انوع کلاس های مموری کارت ها

کیفیت کارکرد یک کارت حافظه توسط سرعت نوشتن و خواندن آن بررسی می‌گردد؛ ولی کمتر تولید کننده‌ای سرعت دقیق نوشتن و خواندن را در رابطه با تولیدات خود بیان می‌نماید. آن عدد‌های نیز که اعلام می‌گردند اکثرا قابل تکیه نمی‌باشند و جلوه‌ی تبلیغاتی را دارا هستند. ولی در عوض، عبارت‌ها و علائمی بر روی کارت حک می‌گردد تا قادر باشید کمترین سرعت‌ مموری را بفهمید؛ اصطلاحاتی همچون Class2 یا Class 10  که در لوگوی آن، عدد بوسیله‌ی یک دایره محصور شده‌است. این عددها تعیین می‌کنند کمترین سرعت نوشتن داده‌های بر روی مموری کارت در چه حدودی است. بعنوان نمونه سرعت نوشتن بر مموری کارت از کلاس 10 به هیچ طریقی از 10 مگابایت در ثانیه پائین‌تر نخواهد آمد. بدیهی است که هرچه کلاس یک مموری بالاتر باشد، سرعت نوشتن روی آن افزایش و هزینه‌‌ی قابل پرداخت آن نیز بیشتر است. ولی تمامی افراد به حداکثر کلاس نیاز ندارند. عموما افرادی به کلاس‌های سطح بالاتر نیازمندند که قصد دارند با کیفیت عالی (بالاتر از HD) فیلم ضبط کنند و در این وضعیت، سرعت نوشتن کارت حافظه به شاخصی بسیار حیاتی بدل خواهد گشت.پس در کل لازم است بدانید که پنج کلاس عمده‌ برای کارت حافظه ها داریم که شامل کلاس 2، کلاس 4، کلاس 6، کلاس 8 و کلاس 10 هستند. عموما برای کاربران عادی، یک مموری از کلاس 4 یا 6 بهترین گزینه است.

کلاس UHS

کارت حافظه SDHC و SDXC شاخص دیگری به نام UHS دارند که سرعت بالاتری را عرضه می‌کنند. تا الان سه عدد از استاندارد Ultra High Speed معرفی شده است. UHS-I بالاترین تعداد را در بازار کارت‌های حافظه دارد و به این دلیل که UHS-III بسیار جدید می‌باشد، هم‌ اکنون نمونه‌ی که قابل تهیه باشد، ندارد.

در شاخص UHS-I بیشترین سرعت ممکن از نظر اسمی معادل 104 مگابایت بر ثانیه می‌باشد که با حساب کردن موارد کاهنده‌ی سرعت، قادرید روی رقمی بین 80 تا 95 مگابایت در هر ثانیه حساب نمائید. در شاخص UHS-II بیشترین سرعت جابه‌جائی به 312 مگابایت در ثانیه رسیده است. این مقدار نیز در وضعیت اسمی می‌باشد و در فضای حقیقی می‌توان به بیشترین سرعت 250 تا 280 مگابایت در هر ثانیه دست پیدا نمود. برای بهره‌گیری از مموری‌هایی که دارای تکنولوژی UHS-II می‌باشند، باید حتما دستگاه شما نیز این تکنولوژی را ساپورت نماید. به این دلیل که در UHS-II از یک ردیف پین متصل‌کننده‌ی بیشتر در مقایسه با UHS-I استفاده شده است. البته این تکنولوژی سری پیشین خود را ساپورت می‌کند و قادرید از UHS-II بر روی UHS-I کمک بگیرید؛ ولی سرعتی که شاهد آن خواهید بود، در اندازه‌ی UHS-I می‌باشد.

برای شاخص‌های UHS تعدادی کلاس مشخص شده است که همانند کلاس‌های متداول (کلاس 2 تا 10) هستند و کمترین میزان سرعت نوشتن را پشتیبانی می کنند. کلاس‌ها‌ی مذکور با حرف U لاتین مشخص می‌شوند و رقمی نیز داخل انحنای این حرف واقع می‌شود. امروزه کلاس‌های U1 و U3 در بازار حضور دارند که در U1 اولی قادرید کمترین میزان سرعت 10 مگابایت در ثانیه را انتظار داشته باشید. U3، کمترین سرعت 30 مگابایت در ثانیه را ضمانت می‌نماید. نسخه‌ی  U3به علت سرعت بیشتری که دارد، به منظور ضبط فیلم با کیفیت  4Kمناسب است. دقت نمائید که در صورتی که مموری کارت با کلاس پایین خریداری نمائید و قصد داشته باشید مثلا روی مموری فیلمی 4K ضبط کنید، دوربین‌تان بعد از اندکی ضبط فیلم را پایان خواهد داد؛ به این علت که حجم اطلاعات در حال ذخیره شدن بالاتر از ظرفیت پذیرش کارت حافظه است و دوربین به منظور برقراری امنیت این عمل را موجب می‌گردد.

اکنون اگر مموری کارت در دسترس بود که UHS-I U3 است و علامت کلاس 10 نیز بر روی آن می‌باشد، چه کنیم؟ توجه کنید که مموری کارت‌های دارای شاخص UHS، باس نسبتا سریع‌تری در قیاس با بقیه‌ی مموری‌ها دارند. اگر دستگاهی که مموری را روی آن استفاده می‌کنید باس UHS را ساپورت می‌نماید، کمترین سرعت دریافت کردن 30 مگابایت در ثانیه می‌باشد. ولی اگر UHS را ساپورت نکند، یک مموری کلاس 10 عادی است و شما از بیشرین سرعت مموری استفاده نمی‌کنید.

سایر نکات مربوط به انواع مموری کارت

موردی را نیز درباره‌ کارت حافظه CF و دسته‌بندی سرعت در این مموری ذکر می کنیم. در این مموری‌ها از کلاس UDMA بهره می‌برند. بعنوان نمونه، نهایی‌ترین کلاس این مموری‌ها UDMA7 می‌باشد که سرعت جابه‌جائی نهائی اطلاعات 167 مگابایت در ثانیه است. در ورژن پیشین این شاخص یعنی UDMA6 بیشترین سرعت جابه‌جائی 133 مگابایت در ثانیه داشت.

در نام تعدادی از کارت حافظه ها، رقمی نزدیکی حرف X بزرگ درج می‌گردد که امکان دارد برای بسیاری جای سوال بوده باشد. این رقم قادر است به سادگی، بیشترین سرعت نوشتن کارت حافظه را  به کاربر ارائه کند. یک X برابر با 150 کیلوبایت در ثانیه می‌باشد و هنگامی رقم کناری را در آن مقدار ضرب نمائیم، به بیشترین سرعت قابل دسترسی روی کارت های حافظه دست پیدا می‌کنید.

کمپانی‌های سازنده‌ی متعددی در بازار کارت حافظه وجود دارند که موجب می‌گردند کاربر در برگزیدن گیج شود. در بین این کمپانی‌های، تولیدات کمپانی Lexar و سن‌دیسک SanDisk از کیفیت مناسبی بهره‌مند می‌باشند و در همین راستا، قیمت‌شان نیز اندکی زیاد می‌باشد. ولی تولیدات Transcend و ای‌دیتا ADATA نیز از کیفیت درخوری بهره‌مند می‌باشند و قیمت منطقی‌تری نیز در مقایسه با دو کمپانی پیشین دارند. در بیشتر موارد، تکنولوژی تولید این مموری‌ها شبیه هم می‌باشند و صرفا لوگوی کمپانی میان دو کارت حافظه ایجاد می کند. مموری هر کدام از کمپانی‌ها را که تهیه می‌کنید، توجه کنید شرکتی شناخته شده باشد تا گارانتی دارای اعتباری نیز داشته‌ باشد. چراکه اگر یک کارت حافظه خراب گردد، فقط داشتن یک ضمانت نامه‌ معتبر قادر است کاربر را نجات بدهد. این رویداد در جهان مموری کارت‌ها کاملا رایج است و خراب شدن یک مموری به هیچ‌وجه تعجب‌برانگیز نیست.

هزینه‌ی قابل پرداخت برای مموری‌ها نیز بر حسب کلاس سرعت، ظرفیت و شاخص‌هایی که دارند مشخص می‌گردد. وجود ویژگی‌هایی مازاد نیز تاثیر زیادی در هزینه‌ی پایانی دارد. بعنوان مثال تعدادی از کارت حافظه ها به ویژگی وای‌فای داخلی تجهیز شده‌اند و قادرند در یک دوربین عکاسی، تصاویر را بدون وقفه بعد از ثبت کردن بوسیله‌ی شبکه‌ی بی‌سیم به رایانه‌ ارسال کنند. تعدادی دیگر از مموری‌های micro SD در کنار یک کارت‌خوان کوچک به فروش می‌رسند. با بهره‌گیری از این کارت‌خوان کاربر قادر است نه‌تنها سریع‌تر تصاویر گرفته شده بوسیله‌ی گوشی‌ هوشمند را به رایانه منتقل نماید بلکه می‌تواند از کارت حافظه مانند یک فلش مموری بهره ببرد. با این عمل بوسیله‌ی یک قطعه، عملکرد دو قطعه را دریافت می‌کند و از یک فلش مموری نیز بهره‌مند خواهید شد، هرچند دائمی نباشد.

جمع بندی و نتیجه گیری

به یاد داشته باشید به منظور تهیه‌ی یک کارت حافظه مناسب، بایستی به شاخص‌هایی مانند کلاس سرعت، میزان ظرفیت و اندازه خود کارت حافظه توجه کنید. بدانید که دستگاه شما چه میزان حافظه‌ای را ساپورت می کند و نهایتا به این توجه کنید که سطح توقعات شخص شما چه میزان است. تمامی این موارد را که با هم در نظر بگیرید، مناسب‌ترین کارت حافظه برای استفاده‌ی شخصی‌ خود پیدا خواهید نمود.

فروشگاه داتیس مارت یکی از مشهورترین سایت های عرضه کننده انواع کارت حافظه است که با دارا بودن تنوع محصولات، انواع کارت حافظه  مناسب شما را با قیمت استثنایی به شما ارائه می کند. هم اکنون می توانید با مراجعه به بخش کارت های حافظه، کارت حافظه مورد نیاز خود را از میان صدها محصول متنوع داتیس مارت خریداری نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *