صدای 3.5 میلی متری در مقابل USB Type-C: خوب، بد و آینده

صدای 3.5 میلی متری در مقابل USB Type-C: خوب، بد و آینده
امروزه اکثر تولیدکنندگان گوشی های هوشمند، جک 3.5 میلیمتری را از گوشی حذف کرده اند و از درگاه تایپ سی استفاده می کنند. در این نوشته قصد داریم مزایا و معایب تایپ سی را بررسی کنیم و ببینیم آیا این جایگزینی درست است یا خیر.

تقریبا همه تولیدکنندگان گوشی‌های هوشمند، جک 3.5 میلیمتری را حذف کرده‌اند و به جای آن از درگاه تایپ سی استفاده می‌کنند. با اینکه این جک برای بیش از یک قرن، اتصال استاندارد در طیف گسترده‌ای از تجهیزات صوتی بوده است، اما الان اکثر گوشی‌های پرچم‌دار اندروید، این پورت را ندارند. در دستگاه‌های شرکت اپل نیز به جز سری مک، دیگر اثری از این جک نیست.

در حالی که برخی از علاقمندان به صدا از پایان یک استاندارد قدیمی و بسیار موفق ناراضی هستند، اما عده زیادی آماده‌اند تا فناوری جدید و مزایایی که به همراه دارد را بپذیرند. در این نوشته قصد داریم نگاهی به جنبه‌های مثبت و منفی USB Type-C بپردازیم و ببینیم این استاندارد جدید برای علاقمندان به موسیقی و صدا چه مزایایی دارد. و اما در همین ابتدا لیست خرید کابل ای یو ایکس برای همکاران با قیمت ارزان آورده شده است.

جک 3.5 میلیمتری یا Type-C؟ کدام یک؟

برای شروع، بیایید درباره پس زمینه سوکت جک 3.5 میلیمتری و پیشنهادات جدیدی که توسط تایپ سی ارائه شده است صحبت کنیم. تفاوت اصلی بین این دو سوکت این است که، جک 3.5 میلیمتری صدای استریویی آنالوگ را از سوکت منتقل میکند و تمای اجزای تبدیل صدای آنالوگ به دیجیتال و تقویت کننده هدفون، در گوشی قرار دارد.

اما استاندارد جدید Type-C رویکرد متفاوتی نسبت به این فرمول قدیمی پیشنهاد می‌کند و به جای آن، داده‌های صوتی دیجیتال را از طریق اتصال منتقل می‌کند. این کار باعث می‌شود تا هدفون‌ها یا سایر دستگاه‌ها، وظیفه تبدیل داده‌ها به سیگنال دیجیتال و تقویت بلندگوها را بر عهده بگیرند؛ البته این فرایند به انرژی نیاز دارد و می‌توان این انرژی را از طریق همان پورت USB ارسال کرد. جالب اینجاست که سوکت Type-C همچنان قادر به انتقال صدای آنالوگ نیز است.

آشنایی با مزایای USB Type-C؛ چرا صدای Type-C بهتر از جک 3.5 میلیمتر است

یکی از مهمترین مزایای که این درگاه دارد، بهبود کیفیت صدای موسیقی است؛ اگرچه این ادعا تا حدی ممکن است درست باشد، اما همیشه اینطور نیست و چنین نتیجه‌ای حاصل نمی‌شود و تبلیغات زیادی در این زمینه وجود دارد که باید با دقت بررسی شود.

همانطور که اشاره کردیم، تغییر بزرگی که در صدای Type-C ایجاد شده، این است که به جای ارسال سیگنال‌های آنالوگ از طریق کابل به هدفون، تنها یک سیگنال دیجیتال ارسال می‌کند. تبدیل آنالوگ به دیجیتال، فیلترهای مدار و تقویت‌ کننده‌های هدفون همگی در هدست قرار خواهند گرفت. قرار گرفتن این مدارها در مکانی نزدیک به خروجی نهایی هدفون، ممکن است به حذف نویز ناشی از کابل‌های بلند کمک کند و مدارهای صوتی را از سخت‌افزارهای پردازشی و رادیویی پر نویز در داخل گوشی، دور نگه دارد.

با این قابلیت، تولیدکنندگان هدست و هدفون و سایر دستگاه‌ها می‌توانند قطعات باکیفیتی برای محصولات خود طراحی کنند تا نویز کمتری ایجاد کنند و در این زمینه آزادی عمل داشته باشند. این کار باعث می‌شود تا مصرف‌کنندگان محدود به قطعات صوتی سازندگان گوشی‌های هوشمند نباشند و با توجه به نیاز خود، به سراغ هدفون یا هدست مناسب بروند.

استفاده از Type-C مزایای دیگری هم دارد که مهمترین آن‌ها عبارتند از:

1. USB Type-C می‌تواند فراتر از انتقال صدای دیجیتال باشد

این درگاه فقط برای انتقال صدای دیجیتال نیست؛ بلکه این امکان را فراهم می‌کند تا ارتباطات پیشرفته‌تری بین سخت افزار به وجود آید و عملکردهایی مثل تنظیم صدا، پخش، توقف و جابه‌جایی امکان‌پذیر باشد. علاوه بر این، گزینه‌های پردازش دیجیتال در هدفون‌ها می‌توانند توسط اپلیکیشن‌های اختصاصی گوشی‌های هوشمند کنترل شوند و به کاربران اجازه دهند تنظیمات صدا را به راحتی از طریق گوشی انجام دهند. با این حال، تاکنون هیچ تولیدکننده‌ای از رابط‌های کاربری مشابه برای هدفون‌های سیمی Type-C استفاده نکرده است.

2. حذف نویز؛ یکی دیگر از مزایای درگاه Type-C

مزیت دیگری که این درگاه دارد، امکان حذف نویز است؛ زیرا سیگنال‌ها می‌توانند در داخل هدفون پردازش شوند. با این حال، در حال حاضر هدفون‌های زیادی در بازار وجود دارد که از جک 3.5 میلیمتری استفاده می‌کنند و با کمک باتری می‌توانند نویز را به مقدار قابل توجهی کاهش دهند.

3. طراحی جمع‌وجور و استفاده بهینه از فضا

یکی دیگر از مزایای حذف جک 3.5 میلیمتری و استفاده از Type-C، صرفه‌جویی در فضای داخلی گوشی است. این امر به سازندگان این امکان را می‌دهد تا گوشی‌های هوشمند را کمی باریک‌تر طراحی کنند یا از این فضا برای قرار دادن یک باتری بزرگ‌تر استفاده کنند. با اینکه این فضا بسیار کوچک است، اما در دنیای گوشی‌های هوشمند، هر میلیمتر اهمیت دارد.

در آینده، درگاه Type-C فقط به انتقال فایل‌ها و صداها محدود نمی‌شود، این استاندارد امکان استفاده به‌عنوان کابل نمایشگر را نیز فراهم می‌کند؛ همچنین امکان اتصال سیستم‌های سینمای خانگی، سیستم‌های صوتی و سایر گجت‌ها را نیز به وجود می‌آورد. با گذشت زمان نیز شاهد نوآوری‌های زیادی در این بخش خواهیم بود.

معایب USB Type-C

در حالی که ایده استفاده از یک درگاه جهانی برای همه چیز بر روی کاغذ بسیار جذاب به نظر می‌رسد؛ اما این تغییر بدون در نظر گرفتن برخی مصالح و مشکلات عملی نیست. در ادامه برخی از معایب Type-C را بررسی خواهیم کرد تا اطلاعات کافی در این زمینه داشته باشید.

1. کیفیت صدای دیجیتال؛ وعده‌ای که همیشه بهبود قابل توجهی را ارائه نمی‌دهد

انتقال به صدای دیجیتال الزاما به معنای بهبود چشمگیری در صدا نیست؛ بهبودی که نتوان با سخت افزارهای فعلی به آن دست یافت. اگرچه ممکن است با جدایی DACها از گوشی‌های هوشمند، بهبود جزئی در نویز و کیفیت داشت، اما در واقع این مساله به کیفیت هدفون بستگی دارد. بهبودهایی مانند صدای 24 بیت و 96 کیلوهرتز که با آمدن این درگاه ادعا کردند، هم اکنون در بسیاری از گوشی‌های هوشمند وجود دارد. در واقع، در این تغییر فقط قطعه سخت افزاری که صدای آنالوگ را به دیجیتال تبدیل می‌کرد، از گوشی به هدفون منتقل شده است.

2. ناسازگاری و نویز در صدا

وقتی داده‌ها از طریق USB ارسال می‌شود، ممکن است مشکلی به نام «نویز ساعت» (Clock Jitter) پیش بیاید. این مشکل به زبان ساده یعنی بی‌نظمی یا خطا در زمان‌بندی انتقال داده‌ها. اگرچه این مشکل معمولاً به‌راحتی قابل تشخیص نیست، اما در مواردی که مدارهای USB با عجله طراحی شوند، ممکن است تأثیر منفی روی کیفیت صدا داشته باشد.

همچنین یکی از بزرگ‌ترین مشکلات استفاده از USB Type-C این است که با هدفون‌های قدیمی 3.5 میلیمتری و دستگاه‌های حرفه‌ای صوتی (مانند سیستم‌های Hi-Fi) به‌طور مستقیم سازگار نیست. برای استفاده از هدفون‌های قدیمی با گوشی‌هایی که فقط پورت USB Type-C دارند، باید از مبدل استفاده کنید. اما استفاده از مبدل همیشه راحت نیست؛ علاوه بر این، ممکن است طول کابل‌ها را بیشتر و استفاده را سخت‌تر کند.

سازگاری با هدفون‌های 3.5 میلیمتری به تصمیم سازنده گوشی بستگی دارد. برخی از شرکت‌ها ممکن است برای کاهش هزینه‌ها، این قابلیت را کنار بگذارند. به عبارت دیگر، ممکن است گوشی‌هایی تولید شوند که حتی با مبدل هم نتوانید از هدفون‌های قدیمی استفاده کنید.

3. مشکل شارژ گوشی هنگام گوش دادن به موسیقی

یکی از بزرگترین سوالاتی که کاربران در این زمینه دارند، این است که چطور می‌توان همزمان با گوش دادن به موسیقی، گوشی را شارژ کرد؟ همچنین مشکلاتی در نحوه مدیریت تغذیه نیز ممکن است پیش بیاید؛ زیرا برخی دستگاه‌ها از پین‌های VBUS و برخی دیگر از VCONN استفاده می‌کنند. این ناسازگاری می‌تواند باعث ایجاد محصولاتی شود که هنگام اتصال به دستگاه‌ها یا منابع تغذیه مختلف، به درستی کار نمی‌کنند.

4. افزایش قیمت هدفون‌ها و کابل‌های Type-C

هدفون‌های USB Type-C نیازمند قطعات اضافی مانند DAC، آمپلی‌فایر و میکروکنترلرها برای مدیریت ارتباطات و تغذیه هستند. این امر باعث افزایش هزینه تولید و قیمت نهایی هدفون‌ها می‌شود. علاوه بر هدفون، کابل‌ها و مبدل‌های USB Type-C نیز گران‌تر خواهند بود. همچنین، تعمیرات کابل‌ها و هدفون‌ها به دلیل پیچیدگی این فناوری دشوارتر است.

در کنار موارد بالا، همه هدفون‌های USB Type-C آینده لزوما دارای DAC داخلی یا قابلیت انتقال صدای دیجیتال نخواهند بود. برخی مدل‌های ارزان ‌قیمت ممکن است از پین‌های آنالوگ SBU استفاده کنند که صدا را در معرض نویز ناشی از مدارهای تغذیه مجاور قرار می‌دهد. این مسئله می‌تواند باعث سردرگمی بیشتر شود.

آینده USB Type-C در مقابل بلوتوث

با گذشت چند سال از معرفی و شروع به کار پورت تایپ سی برای صدا، هنوز مشخص نیست که آیا این تکنولوژی می‌تواند به طور کامل جایگزین جک 3.5 میلیمتری شود یا خیر. علاوه بر این، با پیشرفت‌هایی که اخیر در کدک‌های صوتی بلوتوث رخ داده است، آینده پورت تایپ سی برای صدا کمی مبهم به نظر می‌رسد. امروزه هدفو‌ن‌های بی‌سیم با قیمت معقولی در دسترس هستند و مشکلات سازگاری که Type-C با آن مواجه است را ندارند.

از نظر بسیاری از افراد، هنوز نیازی به کنار گذاشتن یک پورت کاربردی و مناسب مثل جک 3.5 میلیمتری وجود ندارد؛ چرا که مزایای تایپ سی چندان قابل قبول نیست و حتی ممکن است شرکت‌ها با تبلیغات غیرواقعی، کاربران را به سمت این فناوری سوق دهند. شاید ویژگی‌هایی مثل طراحی باریک‌تر یا قابلیت‌های جدید هدفون‌ها انگیزه‌ای برای تغییر باشند، اما این موضوع برای دستگاه‌های بزرگ‌تر مثل لپ‌تاپ‌ها و دسکتاپ‌ها کمتر قابل توجیه است.

پیشرفت‌های فناوری بلوتوث و افزایش کیفیت صدا در هدفون‌های بی‌سیم، باعث شده تا بسیاری از کاربران به سمت این گزینه حرکت کنند. به نظر می‌رسد در آینده نزدیک، هر دو گزینه (بلوتوث و USB-C) در بازار تجهیزات الکترونیکی در کنار هم باقی بمانند. در صنایع صوتی بزرگ‌تر، احتمالاً پذیرش USB-C کندتر خواهد بود، چرا که جک 3.5 میلیمتری همچنان به دلیل سادگی و کارایی‌ بالا از سال ۱۹۱۰ تاکنون مورد استفاده قرار گرفته است.

اگر از طرفداران هدفون‌های سیمی هستید، خوشبختانه همچنان گوشی‌هایی وجود دارند که از جک 3.5 پشتیبانی می‌کنند و شما می‌توانید این گزینه را انتخاب کنید.

در این نوشته سعی کردیم مزایا و معایب درگاه تایپ سی برای صدا را با شما عزیزان به اشتراک بگذاریم؛ خوشحال می‌شویم تجربیات و نظرات خود را با مرکز عمده فروش لوازم جانبی موبایل داتیس مارت به اشتراک بگذارید.

ارسال نظر
(بعد از تائید مدیر منتشر خواهد شد)
  • - نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.
  • - لطفا دیدگاهتان تا حد امکان مربوط به مطلب باشد.
  • - لطفا فارسی بنویسید.
  • - میخواهید عکس خودتان کنار نظرتان باشد؟ به gravatar.com بروید و عکستان را اضافه کنید.
  • - نظرات شما بعد از تایید مدیریت منتشر خواهد شد