5 نکته که قبل از خرید پاور بانک باید بدانید

در سال 2001، نمونه اولیه پاوربانک در نمایشگاه CES معرفی شد. از آن زمان تاکنون، بازار پاوربانک به طور چشمگیری رشد کرده است و امروزه صدها برند موفق در بازار مشغول فعالیت هستند. با توجه به این مساله، گزینههای مختلفی برای انتخاب پاوربانک وجود دارد که با ظرفیتهایی از 500 تا 30000 میلیآمپر ساعت و با درگاههای USB تک یا چند گانه عرضه میشوند. خرید عمده پاوربانک ارزان مناسب کار سادهای نیست و نمیتوانید به سادگی از کنار آن رد شوید. در این راهنما، 5 نکته که قبل از خرید پاوربانک باید بدانید را با شما عزیزان به اشتراک خواهیم گذاشت؛ پس تا انتها همراه ما باشید.
1. پاوربانک باکیفیت چه ویژگیهایی دارد؟
سادهترین و سریعترین راه برای تشخیص کیفیت پاوربانک، بررسی کیفیت بدنه آن است. اینکه از چه موادی ساخته شده؟ طراحی آن چگونه است؟ آیا نشانهای از آسیب وجود دارد؟ آیا دکمهها به راحتی فشرده میشوند؟ برخی از کارهایی است که در بررسی کیفیت بدنه پاوربانک باید انجام دهید.
یک پاوربانک باکیفیت باید دارای ویژگیهای زیر باشد.
- سطحی تمیز، بدون نقص و بدون خمیدگی و تغییر شکل داشته باشد و هیچ نشانهای از آسیب مکانیکی یا خوردگی در اتصالات دیده نشود.
- توان و سایر مشخصات به طور کامل روی پاوربانک نوشته شده باشد. از خرید محصولات با نوشتههای محو یا ناخوانا خودداری کنید.
- اطمینان حاصل کنید که همه دکمهها و چراغها به درستی کار میکنند.
2. اعداد مهم در پاوربانک
هر پاوربانک باید دارای نشانهگذاری باشد که به وضوح مشخصات توان آن را نشان دهد. این اطلاعات به شما کمک میکند تا بفهمید آیا پاوربانک مورد نظر میتواند گوشی را به درستی شارژ کند یا خیر.
اطلاعات اساسی باید روی محصول یا دفترچه درج شده باشد. این اطلاعات شامل ظرفیت، شماره مدل، نوع محصول، اطلاعات سازنده و... است.
ولتاژ و شدت جریان ورودی و خروجی یکی از مهمترین مشخصات است. ولتاژ ورودی نشان میدهد که پاوربانک از چه استانداردی برای شارژ شدن استفاده میکند. اگر آداپتور اصلی را از دست بدهید، میتوانید یک آداپتور جایگزین با ولتاژ ورودی مشابه تهیه کنید. همچنین ولتاژ خروجی پاوربانک باید با ولتاژ مورد نیاز گوشی شما مطابقت داشته باشد؛ در غیر اینصورت ممکن است به گوشی آسیب بزند.
اینکه چند بار بتوانید با پاوربانک گوشی را شارژ کنید، با استفاده از ظرفیت نامی و انرژی ذخیره شده در سلولهای باتری محاسبه میشود. برای مثال، اگر ظرفیت پاوربانک 20 هزار میلیآمپر ساعت باشد، یک گوشی با باتری 5000 میلیآمپر ساعتی را حدود 3 بار میتواند شارژ کند. (علت این مساله را در ادامه توضیح خواهیم داد)..
نشانههای مربوط به استانداردهای ایمنی نیز بسیار مهم است. بیشتر محصولات الکترونیکی دارای علامتهای CE، FE و FCC هستند که وجود آنها نشان میدهد که پاوربانک با رعایت استانداردهای ایمنی تولید شده است.
علامتهای دیگری هم مثل اطلاعات زیست محیطی بر روی این محصول درج میشود. اگر به مسائل محیط زیست اهمیت میدهید، میتوانید پاوربانکی را انتخاب کنید که دارای علامت بازیافت باشد.
3. آشنایی با مفهوم تبدیل انرژی در پاوربانکها
احتمالا میدانید که ظرفیت بالاتر به معنای ذخیره انرژی بیشتر است؛ اما موضوع اینجاست که دو نوع ظرفیت وجود دارد: ظرفیت باتری و ظرفیت نامی (خروجی). چیزی که بر روی پاوربانکها مشاهده میکنید، ظرفیت باتری است؛ اما این دو عدد چه تفاوتی با هم دارند.
چند بار میتوان گوشی را با یک پاوربانک شارژ کرد؟
اگر روی یک پاوربانک نوشته شده باشد، 10000mAh 3.8V (38Wh) به این معناست که:
- ظرفیت باتری 10000 میلیآمپر ساعت است.
- ولتاژ هسته باتری 3.8 ولت است.
- انرژی ذخیرهشده در باتری 38 وات ساعت (wh) است.
ظرفیت نامی به حداقل ظرفیت خروجی تحت ولتاژ و جریان گفته میشود. به طور مثال اگر ظرفیت نامی یک پاوربانک 7000mAh (TYP5.1V 1A) باشد، این یعنی حداقل خروجی واقعی آن در حین شارژ، 7000 میلیآمپر ساعت با استاندارد خروجی 5.1 ولت و 1 آمپر است.
بازه تبدیل انرژی نشاندهنده تفاوت بین انرژی ذخیره شده در باتری و ظرفیت نامی است. به طور مثال، یک پاوربانک با ظرفیت 10000 میلیامپر ساعت و ولتاژ 3.8 ولت، هنگام شارژ گوشی، ولتاژ را به 5.1 ولت افزایش میدهد؛ بنابراین در حالت ایدهآل، خروجی واقعی آن به این شکل محاسبه میشود.
10000 * 3.8 / 5.1 = 7450mAh
حال اگر ظرفیت نامی 7000mAh باشد، بازه تبدیل این پاوربانک به این صورت خواهد بود.
7000 / 7450 = 93.96%
به عبارت دیگر، بازه تبدیل انرژی حدود 93.96 درصد است و حدود 6.04 درصد انرژی در فرایند تبدیل از بین میرود. در حالی که بازه تبدیل بیشتر پاوربانکهای موجود در بازار بین 80 الی 90 درصد است؛ بنابراین در عمل، یک پاوربانک 10000 میلیآمپر ساعت معمولا ظرفیتی برابر با 6000 الی 7000 میلیآمپر ساعت دارد.
اگر ظرفیت باتری یک گوشی مثل آیفون 11 برابر با 3110 میلیآمپر ساعت باشد، با در نظر گرفتن ظرفیت نامی 7000 میلیامپر ساعت، تعداد دفعات شارژ به این صورت خواهد بود.
7000 / 3110 = 2.25
بنابراین میتوان با این پاوربانک، آیفون 11 را حداکثر تا دو بار شارژ کرد.
پاوربانک چقدر دوام میآورد؟
عمر مفید پاوربانک به دو عامل بستگی دارد.
- کیفیت ساخت: باتری و قطعات داخلی تاثیر زیادی در طول عمر پاوربانک دارند.
- میزان استفاده: هر چه بیشتر از پاوربانک استفاده کنید، زودتر فرسوده خواهد شد.
چرخههای شارژ و تخلیه، تعیینکننده طول عمر پاوربانک هستند. معمولا تعداد این چرخهها بین 300 الی 1000 مرتبه است؛ اما بهتر است از خرید پاوربانکی که کمتر از 500 چرخه شارژ دارد، خودداری کنید.
فرمول محاسبه عمر پاوربانک به این صورت است که:
عمر پاوربانک = (تعداد چرخههای شارژ * نرخ شارژ) / نرخ استفاده
در این فرمول، نرخ استفاده تعداد دفعاتی است که پاوربانک را در روز به طور کامل شارژ میکنید. نرخ شارژ را نیز در فرمول قبلی محاسبه کردیم که برای آیفون 11 عدد 2.25 به دست آمد.
اگر یک پاوربانک دارای 500 چرخه شارژ باشد و روزانه یک بار به طور کامل آن را شارژ کنید، طول عمر آن به این صورت محاسبه میشود.
500 * 2.25 / 1 = 1125
این پاوربانک میتواند حدود 1125 روز که معادل 3.08 سال است، دوام بیاورد.
اطلاعات چرخه شارژ معمولا روی محصول درج نمیشود؛ چرا که تست چرخههای شارژ به تجهیزات خاصی نیاز دارد. شما میتوانید این اطلاعات را از فروشنده بپرسید.
برای افزایش طول عمر پاوربانک میتوانید:
- پاور بانک با ظرفیت بالا بخرید: چون میتواند گوشی را دفعات بیشتری شارژ کند و فشار کمتری به باتری وارد شود.
- از شارژ و تخلیه کامل خودداری کنید: برای حفظ عمر باتری، بهتر است بین 20 تا 80 درصد شارژ شود.
- از کابل و شارژر مناسب استفاده کنید: استفاده از لوازم نامناسب میتواند به باتری آسیب بزند و عمر پاوربانک را کاهش دهد.
مدت زمان شارژ کامل پاوربانک یا گوشی چقدر است؟
محاسبه مدت زمان شارژ ساده است؛ این زمان به ظرفیت باتری و جریان ورودی واقعی بستگی دارد. فرمول محاسبه به این صورت است که:
مدت زمان شارژ = ظرفیت باتری / جریان ورودی واقعی
مثال 1: شارژ یک پاوربانک با ظرفیت 10000 میلیامپر ساعت
- ورودی نامی پاوربانک: 5V/2A
اگر از آداپتور 5V/1A استفاده کنید:
- 10000 / 1000 (1 آمپر مساوی با 1000 میلیامپر ساعت است) = 12 ساعت
اگر از آداپتور 5V/2A استفاده کنید:
- 10000 / 2000 = 5 ساعت
برای شارژ یک گوشی با باتری 4000 میلیآمپر ساعت با حداکثر خروجی 5V/2.5A و جریان ورودی گوشی 2.5A حدود 1.6 ساعت نیاز خواهید داشت.
بنابراین هر چه آداپتور قوی باشد، مدت زمان شارژ کمتر میشود. اگر میخواهید سریعتر گوشی یا پاوربانک را شارژ کنید، حتما از یک آداپتور با جریان خروجی بالاتر و کابل مناسب استفاده کنید.
4. ایمنی پاوربانک چقدر است؟
در استفاده از دستگاههای الکترونیکی، از جمله پاوربانک، احتیاط همیشه ضروری است. یک پاوربانک ایمن باید مکانیزمهای حفاظتی لازم را داشته باشد تا از هرگونه خطر احتمالی ناشی از جریان الکتریسیته جلوگیری کند. مهمترین مکانیزمهای حفاظتی پاوربانکها عبارتند از:
- محافظت در برابر اضافه جریان (Over-current Protection): جلوگیری از عبور جریان بیش از حد که ممکن است به دستگاه آسیب برساند.
- محافظت در برابر افت ولتاژ (Under-voltage Protection): جلوگیری از کاهش بیش از حد ولتاژ که میتواند منجر به قطع شدن شارژ یا آسیب به باتری شود.
- محافظت در برابر اتصال کوتاه (Short-circuit Protection): جلوگیری از خطرات ناشی از اتصال کوتاه که میتواند باعث داغ شدن بیش از حد یا حتی انفجار پاوربانک شود.
- محافظت در برابر دمای بالا (Over-temperature Protection): خاموش کردن پاوربانک در صورت افزایش غیرعادی دما برای جلوگیری از آسیبهای حرارتی.
- محافظت در برابر افزایش ولتاژ (Overvoltage Protection): کنترل و جلوگیری از افزایش ناگهانی ولتاژ که میتواند به مدارها و باتری آسیب بزند.
نکته: این اطلاعات معمولا در دفترچه راهنمای محصول وجود دارد و هنگام خرید، حتما وجود این ویژگیها را بررسی کنید.
5. هدف از خرید پاوربانک چیست؟
به احتمال زیاد اطلاعات کاملی درباره پاوربانکها دارید؛ اما آیا فقط با توجه به اعداد و مشخصات فنی میتوان یک پاوربانک خوب خرید؟ جواب نه است! کیفیت یک پاوربانک تنها عامل تعیین کننده نیست، بلکه عوامل دیگری هم وجود دارد.
برای انتخاب بهترین پاوربانک میتوانید سوالات زیر را از خود بپرسید.
- به چه ظرفیتی از پاوربانک نیاز دارم؟ پاوربانکهایی با ظرفیت بالا مثل 20000، مدت طولانیتری شارژ نگه میدارند، اما وزن آنها بیشتر است.
- میخواهم پاوربانک را همیشه همراه داشته باشم؟ اگر به دنبال یک پاوربانک سبک هستید، به سراغ مدلهای 5000 و 10000 میلیآمپر ساعتی بروید.
- چند دستگاه را میخواهم شارژ کنم؟ اگر علاوه بر گوشی، تبلت، دوربین یا لپتاپ هم شارژ میکنید، به پاوربانکی با چندین پورت خروجی نیاز دارید.
- به شارژ سریع نیاز دارم؟ برخی پاوربانکها از فناوری شارژ سریع (Fast Charge, PD, QC 3.0) پشتیبانی میکنند که زمان شارژ را به طور چشمگیری کاهش میدهد.
قدم اول برای انتخاب پاوربانک، بررسی نیازهایتان است؛ سپس با توجه به نیازهای خود و مواردی که در بالا گفتیم، میتوانید بهترین پاوربانک را انتخاب کنید.
جمعبندی
لازم نیست یک متخصص باشید تا بهترین پاوربانک را انتخاب کنید؛ اما باید با مفاهیم اصلی آن آشنا شوید تا هنگام خرید، فریب تبلیغات را نخورید. در این نوشته 5 نکته که قبل از خرید پاوربانک باید بدانید را با شما عزیزان به اشتراک گذاشتیم. رعایت این نکات کمک میکند به صورت حرفهای پاوربانکها را بررسی و مدل مناسب را بخرید.
در فروشگاه اینترنتی خرید عمده وسایل موبایل داتیس مارت امکان خرید عمده پاوربانک و خرید تکی آن با قیمتهای مناسب و تخفیفهای ویژه وجود دارد؛ پس همین الان مدلهای موجود در سایت را بررسی کنید؛ در نهایت برای خرید به صرفه تر، لیست تخفیف دار زیر به همکاران پیشنهاد می شود.