آداپتور بلوتوث در مقابل گیرنده در مقابل فرستنده: تفاوت چیست؟

آداپتور بلوتوث در مقابل گیرنده در مقابل فرستنده: تفاوت چیست؟
آداپتور، گیرنده و فرستنده بلوتوث هر کدام گجت جداگانه ای هستند و ویژگی های مخصوص به خود را دارند که در این نوشته توضیحات کاملی ارائه کرده ایم.

بلوتوث جزو فناوری‌های رایج برای انتقال بی‌سیم صدا، داده و اتصال دستگاه‌ها به یکدیگر است. فرستنده و گیرنده بلوتوث به شما این امکان را می‌دهند تا از قابلیت‌های بلوتوث در دستگاه خود استفاده کنید. برای مثال، اگر کامپیوتر شما بلوتوث نداشته باشد، با تهیه فرستنده بلوتوث می‌توانید صدای کامپیوتر را به صورت بی‌سیم روی هدفون اجرا نمایید یا موس و کیبورد بلوتوثی را به سیستم متصل کنید. در این نوشته قصد داریم تفاوت‌های اصلی بین آداپتور، فرستنده و گیرنده بلوتوث را با شما عزیزان به اشتراک بگذاریم تا بدانید کدام یک برای رفع نیازهای شما مناسب است.

فرستنده بلوتوث صدا (Bluetooth Transmitter) چیست؟

فرستنده بلوتوثی صدا گجتی است که سیگنال صوتی را از منبعی مانند تلویزیون دریافت کرده و آن را به صورت بی‌سیم به هدفون‌های بلوتوثی ارسال می‌کند. این دستگاه برای انتقال صدا از دستگاه‌هایی که فاقد بلوتوث هستند طراحی شده است. در واقع، بلوتوث ترانسمیتر به‌عنوان پلی بین دستگاه‌های بدون قابلیت بلوتوث و دستگاه‌های بلوتوث‌دار عمل می‌کند.

با اینکه بیشترین کاربرد بلوتوث برای انتقال صدا است، اما این فناوری می‌تواند انواع داده‌ها را نیز انتقال دهد. برای مثال، دستگاه‌های بلوتوثی می‌توانند فایل‌ها، اسناد و حتی اتصال اینترنت را به اشتراک بگذارند. فرستنده صوتی صدا در اشکال مختلفی عرضه می‌شود؛ از دانگل‌های کوچک گرفته تا دستگاه‌های بزرگ‌تر برای اتصال چندگانه.

بلوتوث ترانسمیتر چگونه کار می‌کند؟

این دستگاه سیگنال‌های صوت را با استفاده از فناوری انتشار طیف یا جهش فرکانسی (Frequency-Hopping Spread Spectrum - FHSS) به امواج رادیویی تبدیل می‌کند. همچنین فرستنده صوتی با تغییر سریع فرکانس‌های انتقال، امنیت بالایی ایجاد کرده و جلوی استراق سمع را می‌گیرد. نحوه عملکرد آن به این صورت است که:

  • فرستنده بلوتوثی صدا به منبع خروجی صوتی (مثل تلویزیون یا کامپیوتر) از طریق کابل‌های جک 3.5 میلیمتری، AUX، RCA یا پورت‌های صوتی نوری متصل می‌شود.
  • این گجت بعد از دریافت سیگنال صوتی از طریق کابل، آن را به سیگنال بی‌سیم تبدیل می‌کند.
  • سپس با دستگاه صوتی مثل هدفون، اسپیکر یا سیستم صوتی خودرو جفت شده و سیگنال صوتی را به آن ارسال می‌کند.
  • دستگاه‌های متصل شده سیگنال را دریافت و آن را دوباره به فرمت صوتی تبدیل می‌کنند. در نهایت، کاربر می‌تواند صدای منبع را به صورت بی‌سیم گوش دهد.

کدام دستگاه‌ها می‌توانند از فرستنده بلوتوث صدا استفاده کنند؟

ترانسمیتر بلوتوث این امکان را را فراهم می‌کند تا دستگاه‌هایی مانند تلویزیون‌ها، سیستم‌های صوتی و سایر دستگاه‌های فاقد بلوتوث، صدا را با کیفیت بالا و به صورت بی‌سیم انتقال دهند. در واقع هر دستگاهی که دارای خروجی صدا از نوع جک 3.5 میلیمتری، RCA یا سایر انواع باشد، امکان استفاده از فرستنده بلوتوث صدا بر روی آن وجود دارد. معمولا از این روش زمانی استفاده می‌کنند که نیاز به پخش صدا در چند منبع جداگانه داشته باشند یا امکان متصل کردن به صورت سیمی وجود نداشته باشد.

مزایا و معایب فرستنده بلوتوث

مزایا

  • اتصال بی‌سیم: فرستنده بلوتوث انتقال صوت و داده‌ها را به صورت بی‌سیم فراهم می‌کند و نیاز به استفاده از کابل‌ها را از بین می‌برد.
  • سازگاری: این گجت با دستگاه‌های مختلفی مانند هدفون، اسپیکر، سیستم صوتی خودرو و تلویزیون‌ها هماهنگی کامل دارد.
  • انعطاف‌پذیری: فرستنده‌های بلوتوث از ورودی‌های مختلفی مثل صدا اپتیکال، RCA و AUX پشتیبانی می‌کنند.
  • قابل حمل: این دستگاه‌ وزن سبک و ابعاد کوچکی دارد و به راحتی می‌توانید آن را حمل کنید.
  • سهولت استفاده: فرستنده بلوتوث فرایند جفت‌سازی و تنظیم ساده‌ای دارد و به راحتی قابل استفاده است.

معایب

  • محدودیت برد: بلوتوث دارای محدوده عملیاتی محدودی است (10 متر) که ممکن است باعث قطع شدن سیگنال یا تداخل شود.
  • کیفیت صدا: با وجود پیشرفت‌های بلوتوث، بازهم فشرده‌سازی صدا باعث کاهش کیفیت صدا می‌شود.
  • مشکلات سازگاری: یک سری از دستگاه‌های قدیمی برخی فرمت‌های صوتی را پشتیبانی نمی‌کنند.
  • تاخیر در ارسال: انتقال بلوتوث می‌تواند با کمی تاخیر انجام شود و در برنامه‌هایی که نیاز به هماهنگی صوتی دارند، مشکلاتی را به وجود آورد.
  • وابستگی به منبع انرژی: این فرستنده‌ها به منابع انرژی مثل باتری نیاز دارند و با توجه به طراحی ممکن است نیاز به شارژ یا تعویض باتری داشته باشند.

گیرنده بلوتوث چیست؟

گیرنده بلوتوث نوعی دستگاه است که به شما امکان می‌دهد تا دستگاه‌هایی که بلوتوث ندارند را به گوشی یا سایر دستگاه‌ها متصل نمایید. این دستگاه‌ها شامل اسپیکرها، هدفون‌ها و سیستم‌های صوتی ماشین می‌شوند. گیرنده بلوتوث سیگنال‌های ارسال شده از دستگاه‌های سازگار را دریافت کرده و آن‌ها را اجرا می‌کند. این دستگاه انواع مختلفی دارد و مستقیم به پورت صوتی متصل می‌شود. فرض کنید می‌خواهید صدای گوشی را به صورت بی‌سیم روی اسپیکر پخش کنید، اما اسپیکر قابلیت دریافت بلوتوث را ندارد؛ در این شرایط با کمک گیرنده بلوتوث و متصل کردن آن به اسپیکر می‌توانید صدا را به صورت بی‌سیم پخش نمایید.

گیرنده بلوتوث چگونه کار می‌کند؟

گیرنده بلوتوث از یک آنتن بلوتوث برای دریافت سیگنال از گوشی یا پخش‌کننده موسیقی استفاده می‌کند و سپس آن را به سیستم صوتی می‌فرستد. دستگاه‌های بلوتوث با استفاده از امواج رادیویی کم‌مصرف در یک باند فرکانسی بین 2.4 گیگاهرتز تا 2.4835 گیگاهرتز با یکدیگر ارتباط برقرار می‌کنند. هنگامی که یک گیرنده بلوتوث با یک دستگاه بلوتوثی جفت می‌شود، یک اتصال قابل اعتماد برقرار می‌شود و داده‌ها به صورت رمزگذاری تبادل می‌شوند.

گیرنده بلوتوث یک آنتن داخلی دارد که سیگنال‌های بلوتوث را دریافت و پس از پردازش، آن را به سیگنال آنالوگ یا دیجیتال تبدیل می‌کند؛ سیگنالی که سیستم صوتی قادر به پخش آن است.

پس از پردازش، گیرنده بلوتوث داده‌های صوتی را با اتصال سیمی مانند کابل 3.5 میلیمتری یا کابل اپتیکال به دستگاه ارسال می‌کند تا پخش شود. در واقع، گیرنده بلوتوث به عنوان یک پل بین دستگاه بلوتوثی شما و سیستم صوتی غیر بلوتوثی عمل می‌کند و این امکان را فراهم می‌کند که از پخش صوتی بی‌سیم لذت ببرید.

مزایا

  • راحتی: گیرنده‌های بلوتوث به شما این امکان را می‌دهند تا صدا را از دستگاه‌های بلوتوثی به دستگاه‌های صوتی دیگر ارسال کنید.
  • حذف کابل‌ها، این دستگاه شما را از شر کابل‌ها خلاص می‌کند و تجربه صوتی بی‌سیمی را به وجود می‌آورد.
  • محدوده بیشتر: با کمک این وسیله می‌توانید هنگام پخش موسیقی یا تماشای فیلم حرکت کنید.

معایب

  • قطع شدن اتصال: در برخی مواقع ممکن است اتصال قطع شود یا کیفیت آن کاهش پیدا کند.
  • کیفیت صدای ضعیف: برخی گیرندها صدایی با کیفیت پایین ارائه می‌دهند.
  • مشکلات اتصال: ممکن است گیرنده‌ها با همه دستگاه‌ها سازگار نباشند.
  • تاخیر در سیگنال‌های صوتی: گاهی مواقع در سیگنال‌های صوتی تاخیر به وجود می‌آید و در تماشای فیلم یا بازی مشکلاتی ایجاد می‌کند.

آداپتور بلوتوث چیست و چگونه کار می‌کند؟

آداپتور بلوتوث دستگاهی مبتنی بر USB است که سیگنال‌های بلوتوث را ارسال و دریافت می‌کند. این دستگاه به پورت USB متصل می‌شود تا از دستگاه‌های بلوتوثی مثل ماوس‌ها، کیبوردها و سایر دستگاه‌ها استفاده کنید. به آداپتور در بازار، دانگل نیز گفته می‌شود و برای اتصال به کامپیوتر طراحی شده است.

دانگل‌های USB مقرون به صرفه هستند و کافی است آن‌ها را به USB کامپیوتر متصل نمایید تا ارتباط با دستگاه‌های جانبی مثل پرینتر، تلفن‌ها، سیستم‌های اطلاعات کامپیوتر و PDAها انجام بگیرد. آنتن‌های داخلی دانگل‌ها معمولا از 2 الی 100 متر را پوشش می‌دهند و طبق استانداردهای بلوتوث V2 و در باند 2.4 گیگاهرتز ISM کار می‌کنند. این آداپتورها دارای حافظه داخلی هستند و می‌توانند داده‌ها را با سرعت تقریبا 3 مگابایت در ثانیه منتقل کنند.

دانگل‌ها نیز مانند گیرنده‌ها و فرستنده‌ها امکان اتصال بی‌سیم، راحتی در استفاده، سازگاری با طیف گسترده‌ای از دستگاه‌ها را فراهم می‌کنند. معایب این دستگاه‌ها نیز تقریبا مشابه گیرنده‌ها و فرستنده‌ها است و از جمله معایب آن‌ها می‌توان به محدودیت دامنه، تداخل و سرعت انتقال داده پایین اشاره کرد.

بهتر است بدانید دانگل‌ها به صورت Plug and Play هستند و به محض متصل کردن به کامپیوتر می‌توان از آن‌ها استفاده کرد. همچنین می‌توانند از چندین دستگاه به طور همزمان پشتیبانی کنند. سرعت انتقال داده‌ها نیز برای بلوتوث نسخه 4 حدود 3 مگابایت بر ثانیه است.

راهنمای خرید آداپتور بلوتوث

داشتن یک دانگل بلوتوث برای کامپیوتر الزامی است و اگر از دستگاه‌های بلوتوثی استفاده می‌کنید، حتما باید یک دانگل خریداری کنید؛ اما با توجه به تنوع مدل‌ها در بازار، انتخاب مدل مناسب ممکن است کمی مشکل باشد. در این بخش نکاتی که در هنگام خرید عمده لوازم کامپیوتر باید رعایت کنید را آورده‌ایم تا انتخاب مطمئنی داشته باشید.

1. انواع دانگل بلوتوث را بشناسید

این دستگاه‌ها به دو صورت تولید می‌شوند؛ یک مدل از آن طراحی جمع و جوری دارد و به پورت USB متصل می‌شود؛ اما مدل‌های اینترنال بر روی مادربرد برد قرار می‌گیرند و برای نصب آن نیاز به تخصص دارید.

2. اطمینان حاصل کنید که با کامپیوتر شما سازگار است

بعد از تعیین نوع آداپتور، باید مطمئن شوید که با سخت افزار و سیستم عامل شما همخوانی داشته باشد. در مدل‌های اینترنال باید بررسی کنید که اسلات توسعه آن بر روی مادربرد وجود داشته باشد. دقت داشته باشید که دانگل‌های بلوتوث نسخه‌های متفاوتی دارند و بهتر است به سراغ ورژن‌های بلوتوث 4 و بالاتر بروید. نسخه‌ 5 نسبت به نسخه‌های قدیمی سرعت بیشتری دارد و عملکرد بهتری از خود نشان می‌دهد.

3. محدوده و قدرت سیگنال را در نظر بگیرید

نکته دیگری که در هنگام خرید دانگل بلوتوث باید در نظر بگیرید، محدوده و قدرت سیگنال است. اگر دستگاه‌هایی که قرار است به آن متصل شوید در فاصله دورتری قرار دارند، بهتر است به سراغ مدل‌های حرفه‌ای بروید. این نوع دانگل‌ها آنتن‌های پیشرفته‌ای دارند و سیگنال را تقویت می‌کنند.

4. کیفیت صدا را بررسی کنید

دانگل‌هایی که از کدک‌های صوتی با کیفیت بالا مثل aptX یا AAC پشتیبانی می‌کنند، کیفیت صدای خروجی بهتری دارند.

5. ویژگی‌های اضافی را در نظر بگیرید

برخی از دانگل‌ها دارای ویژگی‌های پیشرفته‌ای مثل اتصال همزمان به چند دستگاه و پشتیبانی از حالت دوگانه هستند. در صورتی که به این ویژگی‌ها نیاز دارید حتما مشخصات دانگل را بررسی کنید. البته این مدل‌ها قیمت بالاتری دارند و بهتر است بودجه خود را در نظر بگیرید.

آداپتور بلوتوث چه تفاوتی با گیرنده بلوتوث دارد؟

دانگل‌های بلوتوث برای افزودن قابلیت اتصال بلوتوث به دستگاه‌هایی که این قابلیت را ندارند، استفاده می‌شود؛ اما گیرنده بلوتوث تنها داده‌هایی که از طریق اتصال بلوتوث ارسال می‌شود را دریافت می‌کند. در واقع می‌توان گفت، تفاوت اصلی این دو دستگاه در این است که دانگل‌ها، هم قابلیت ارسال سیگنال دارند و هم قابلیت دریافت آن؛ اما گیرنده بلوتوث فقط سیگنال‌های بلوتوث را دریافت می‌کند.

در جدول زیر می‌توانید تفاوت‌های این دو گجت را باهم مشاهده کنید.

آداپتور بلوتوث گیرنده بلوتوث
امکان اتصال بین دستگاه بلوتوث‌دار و دستگاه بدون بلوتوث را فراهم می‌کند. سیگنال بلوتوث را دریافت و پردازش می‌کند.
امکان اتصال بین دستگاه‌هایی با نسخه‌های مختلف بلوتوث را فراهم می‌کند. محدود به دستگاه‌هایی با همان نسخه بلوتوث
امکان اتصال بین دستگاه‌هایی با سیستم‌عامل‌های مختلف را فراهم می‌کند. برای اتصال دستگاه‌ها با سیستم‌عامل‌های مختلف مناسب نیست.
از ارسال و دریافت داده‌ها پشتیبانی می‌کند . تنها از دریافت داده‌ها پشتیبانی می‌کند.
دستگاه‌های بلوتوثی را به دستگاه‌های غیر بلوتوثی متصل می‌کند. دو دستگاه بلوتوثی را به هم متصل می‌کند.
ممکن است به منبع تغذیه نیاز داشته باشد . نیاز به منبع تغذیه ندارد.

جمع‌بندی

دانگل‌های بلوتوث، گیرنده‌ها و فرستنده‌ها هر کدام ویژگی‌های خاص خود را دارند که در این نوشته آن‌ها را به طور کامل توضیح دادیم. امیدواریم با مطالعه این نوشته متوجه تفاوت‌ها و شباهت‌های آن‌ها شده باشید.

سوالات متداول
اگر یک گیرنده بلوتوث داشته باشید، هیچ راهی برای تبدیل آن به فرستنده وجود ندارد زیرا تنها سیگنال فرستنده را گوش می‌دهد و سپس داده‌های آن سیگنال را پخش می‌کند.
TX (ارسال) و RX (دریافت)، اصطلاحاتی هستند که برای توصیف جهت جریان داده‌ها در ارتباط بلوتوثی استفاده می‌شوند. دستگاه‌های بلوتوثی TX مانند اسپیکرها یا هدفون‌های بلوتوث سیگنال‌های صوتی را به دستگاه گیرنده ارسال می‌کنند. از طرف دیگر، دستگاه‌های بلوتوثی RX این سیگنال‌ها را دریافت کرده و آن‌ها را پخش می‌کنند.
ارسال نظر
(بعد از تائید مدیر منتشر خواهد شد)
  • - نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.
  • - لطفا دیدگاهتان تا حد امکان مربوط به مطلب باشد.
  • - لطفا فارسی بنویسید.
  • - میخواهید عکس خودتان کنار نظرتان باشد؟ به gravatar.com بروید و عکستان را اضافه کنید.
  • - نظرات شما بعد از تایید مدیریت منتشر خواهد شد