آیا اشعه بلوتوث بهتر از اشعه تلفن همراه است؟
امروزه بلوتوث زندگی را چه در حوزه گوش دادن به موسیقی، انتقال داده، استفاده از لوازم جانبی و غیره بسیار آسانتر کرده است؛ اما تشعشعاتی که تقریبا روزانه ما را احاطه کردهاند تا چه اندازه خطرناک هستند؟ آیا انواع هدفونهای بلوتوثی حتی هدفون بلوتوثی بچه گانه برای مغز مضر بوده یا صنعت از محدودیتهایی پیروی میکند؟ در این مقاله به بررسی و پاسخ به تمامی این سؤالات پرداخته و هر آنچه باید بدانید را توضیح خواهیم داد. پس تا انتهای مطلب برای آگاهی از اثرات اشعههای بلوتوث همراهمان باشید!
آفر لوازم جانبی داتیس مارت یک پیشنهاد فوق العاده اقتصادی برای همکاران است تا علاوه بر قیمت های ارزان از هدایای ویژه نیز بهره مند شوید. لیست آن را در زیر ببینید.
بلوتوث چیست؟
بلوتوث یک استاندارد صنعتی برای انتقال دادهها در فواصل کوتاه است. از بلوتوث برای انتقال دادهها، فیلم، تصاویر و موسیقی بدون نیاز به کابل استفاده میشود. در سال 1998 مجموعههای IBM، اریکسون، توشیبا، نوکیا و اینتل گروه ویژهای به نام SIG برای ایجاد استاندارد صنعتی مشترک برای انتقال دادهها به صورت بیسیم تشکیل دادند. در جولای 1999، SIG اولین نسخه بلوتوث را منتشر کرد. در سالهای بعد این فناوری توسعه یافته و نسخههای جدیدی از آن منتشر شد.
نام بلوتوث از پادشاه دانمارک "Harald Blauzahn Blåtand" برگرفته شده است. پادشاه به دلیل ایجاد ارتباط پایدار بین کشورهای اسکاندیناوی شناخته شده بود؛ به همین سبب این نام از او برگرفته شد. لوگوی بلوتوث شامل حروف اول پادشاه یعنی «HB» به خط رونیک است.
تشعشعات بلوتوث چیست؟
بلوتوث در واقع تشعشعات مایکروویوی است که در محدود فرکانس 2.400 GHz تا 2.4835 GHz در باند ISM است که برای اهداف صنعتی، علمی و پزشکی استفاده میشود. بلوتوث از همان محدوده فرکانسی مانند WLAN و برخی از کنترلهای رادیویی از راه دور استفاده میکند. پهنای 79 کانال برابر با 1MHz و فرکانس 79 کانال میتواند تا 1600 بار در ثانیه تغییر پیدا کند. الگوریتم پرش فرکانس به صورت تصادفی برای هر اتصال دو بار محاسبه میشود؛ بنابراین اتصالات بلوتوث بهطورکلی ایمن و بدون تداخل در نظر گرفته میشوند.
محدوده تابش بلوتوث چقدر است؟
محدوده تابش بلوتوث به دستگاه مورد استفاده، قدرت انتقال آن، چینش و حساسیت آنتنهای دستگاه گیرنده بستگی دارد. موانعی مانند سقف یا دیوارها نیز میتوانند در محدوده تابش بلوتوث اثر بگذارند. باتوجهبه توان انتقال، بین سه کلاس میتوان این محدوده را تعیین کرد:
کلاس 1: با قدرت انتقال 100 مگاوات، این قویترین کلاس است. دستگاههای کلاس 1 میتوانند اتصالات تا 100 متر را در هوای آزاد برقرار کنند؛ به همین دلیل این فناوری عموما در صنایع مورد استفاده قرار میگیرد.
کلاس 2: قدرت انتقال کلاس 2 حداکثر 2.5 مگاوات است که اتصالات با برد تا 40 متر در فضای باز امکانپذیر است. در داخل خانه، حداکثر برد 10 متر است. اجزای کلاس 2 در نوتبوکها، رایانههای شخصی و هدفونهای بلوتوثی استفاده میشوند.
کلاس 3: دستگاههای کلاس 3 کمترین قدرت انتقال را معادل 1 مگاوات دارند. حداکثر محدوده در فضای باز 10 متر و در داخل خانه 1 الی 10 متر است. باتوجهبه سطوح کمتر تشعشع، از کلاس 3 در هدستها، هدفونها و لوازم جانبی پوشیدنی استفاده میشود.
تا چه اندازه بلوتوث برای سلامتی مضر است؟
قرار گرفتن در معرض تابش اشعه از برنامههای بلوتوث به طور متوسط کمتر از تلفنهای همراه است؛ با این حال اظهارات دقیقی در مورد مضر بودن تشعشعات بلوتوث نمیتوان بیان کرد؛ زیرا تأثیر طولانی مدت تابش بلوتوث بر سلامت انسان مورد مطالعه قرار نگرفته است.
شدت تشعشع دستگاههای کلاس 1 تقریبا با تلفن همراه مشابه است؛ اما از آنجایی که اجزای کلاس 1 به ندرت در دستگاههای افراد نصب میشوند، نیازی به نگرانی از بابت آن وجود ندارد. با این حال اگر در دستگاهتان به هر دلیلی از کلاس 1 استفاده شده، رعایت اقدامات مرتبط با سلامتی برای جلوگیری از مضرات تشعشعات آن ضروری است. برنامه بلوتوث باید در هنگام عدم استفاده غیر فعال باشد. این کار علاوه بر حفظ شارژ گوشی، از سلامتیتان در برابر تشعشعات نیز محافظت میکند.
آیا بلوتوث هدفون، هدست و ایرپاد مضر است؟
هندزفری طرح ایرپاد، هدستها و هدفونهای بلوتوثی روزانه توسط میلیونها نفر استفاده میشوند. برای بررسی تشعشعات آنها بهتر است به ارزش SAR نگاهی بیندازیم. ارزش SAR که همان Specific Absorption Rate است، در واقع معیاری برای سنجش میزان جذب انرژی در بدن انسان است. پیشنهاد میشود که مقدار آن از 2 وات بر کیلوگرم بیشتر نشود.
مقدار SAR برای هدستهای بلوتوثی به میزان قابل توجهی نسبت به گوشیهای موبایل کمتر است؛ بنابراین استفاده از هدست بلوتوثی هنگام مکالمه بهتر است. مقدار SAR تلفن همراه حدود 0.5 الی 2 وات بر کیلوگرم بوده و مقدار آن برای هدست برابر با 0.001 الی 0.003 وات بر کیلوگرم (دستگاههای کلاس 3) است.
به همین سبب پیشنهاد میشود تا از هدستها هنگام مکالمه استفاده کنید؛ زیرا شدت میدانها با فاصله از تلفن همراه، به میزان زیادی کاهش مییابد؛ بنابراین با استفاده از هدست، فاصله بین سر و آنتن تلفن همراه تا حد زیادی افزایش یافته و هنگام مکالمه، کمتر در معرض تشعشعات قرار میگیرید.
چگونه از خود در برابر تشعشعات بلوتوث محافظت کنیم؟
کاربران دستگاههای بلوتوث میتوانند با رعایت دستورالعملهایی از خود در برابر تشعشعات محافظت کنند. شایان ذکر است که این مسئله برای کاربران دستگاههای کلاس 1 از اهمیت بسیاری برخوردار است. بهطورکلی کاهش استفاده از برنامههای رادیویی تلفن همراه برای به حداقل رساندن خطرات سلامتی از ضروریات به شمار میرود. همچنین انجام اقدامات زیر را پیشنهاد میکنیم:
- استفاده از اتصال خوب: هرچقدر اتصال خوب باشد، توان موردنیاز برای انتقال نیز کمتر خواهد بود.
- استفاده از کابل: در صورتی که میتوان فرایند انتقال داده را به کمک کابل انجام داد، آن را با کابل مناسب انجام دهید.
- خاموش کردن بلوتوث: اگر فعلا به بلوتوث نیاز ندارید، آن را خاموش کنید.
- دقت به کلاس بلوتوث: هنگام خرید به کلاس قدرت بلوتوث دقت کنید.
جمعبندی
یکی از نگرانیهای افراد امروزه خطرات تشعشعات بلوتوث است. در این مقاله به بررسی کامل این مسئله پرداخته و هر آنچه باید بدانید را توضیح دادیم. افزون بر دقت بر کلاس بلوتوث، تهیه محصولات اصل و اورجینال که توسط برندهای مطرح تولید شدهاند نیز از اهمیت بسیاری برخوردار است. به همین سبب پیشنهاد میکنیم که لوازم جانبیهای نیاز به اتصال بلوتوث را از فروشگاه پخش لوازم جانبی موبایل داتیس مارت تهیه کنید تا آسیبی شما را تهدید نکند. برای ثبت سفارش میتوانید از طریق وبسایت اقدام کرده یا به صورت حضوری به آدرس «کرمان، خیابان استقلال، بالاتر از کوچه 9» مراجعه کنید. همچنین در صورت نیاز از مشاوره تخصصی رایگان ما استفاده و بهترین محصول را با کارکردی عالی و بیشترین میزان استانداردهای سلامتی تهیه کنید.